Grondwaterstandindicator juni 2016

Info

datum rapport: 08-07-2016
referentiedatum: 30-06-2016
aantal meetplaatsen gebruikt: 157

Wil je meer informatie over hoe de grondwaterstandindicator, de kaarten en figuren op deze pagina zijn opgesteld? Neem dan zeker een kijkje op de pagina 'Opbouw grondwaterstandindicator'.

Relatieve vergelijking: wat is de toestand voor de tijd van het jaar?

Globaal genomen waren de grondwaterstanden in juni zeer hoog en hoger dan normaal voor de tijd van het jaar. Sinds begin juni is er een geleidelijke stijging van het aantal locaties met hoge grondwaterstanden (zie Figuur 1). Eind juni waren de grondwaterstanden op 82 % van de locaties zeer hoog en op 6 % hoger dan normaal. Deze situatie is zonder twijfel uitzonderlijk te noemen.

samenvatting_filters_2015-05-30 tot 2016-06-30_relative

Figuur 1: Relatieve toestand van de grondwaterstand: % van de meetplaatsen met een zeer lage, lage, normale, hoge of zeer hoge grondwaterstand

Absolute vergelijking: staat het grondwater historisch hoog of laag?

De algemene daling van de grondwaterstanden die sinds maart in gang werd gezet, is eind mei plots gestopt en omgekeerd naar een algemene stijging (zie Figuur 2). Tijdens de maand juni zjn de grondwaterstanden geleidelijk aan gestegen, de situatie op 30 juni was op meer dan driekwart van de locaties zeer hoog tot hoger dan normaal (respectievelijk 43 % en 36 %). Er zijn geen zeer lage grondwaterstanden, een beperkt aantal (4 %) locaties met lager dan normale grondwaterstanden en 17 % locaties met normale grondwaterstanden. De toestand in zekere mate vergelijkbaar met begin-half maart van dit jaar.

samenvatting_filters_2015-05-30 tot 2016-06-30_absolute

Figuur 2: Absolute toestand van de grondwaterstand: % van de meetplaatsen met een historisch zeer lage, lage, normale, hoge of zeer hoge grondwaterstand

Is het grondwater gestegen of gedaald ?

Zeer hoge grondwaterstanden zijn over bijna heel Vlaanderen verspreid. Normale of hoger dan normale grondwaterstanden zijn meer aanwezig aan de kust, rond Brussel, in het zuidoosten van Vlaanderen en op het Kempens plateau. De grondwaterstanden zijn in Limburg en in de Kempen bijna overal gestegen. In het zuidwesten van Vlaanderen zijn de grondwaterstanden vooral dalend. Tussen deze twee gebieden is het beeld genuanceerder, de grondwaterstanden stijgen vooral met daartussen dalende of stabiele grondwaterstanden.

Huidige grondwaterstand

Figuur 3: Grondwaterstandsveranderingen en relatieve situering van de grondwaterstand op de referentiedatum van dit rapport

Worden er volgende maand zeer hoge of zeer lage grondwaterstanden verwacht?

Door de zeer hoge grondwaterstanden verwachten we, zelfs bij droog weer, vooral in het noordoosten van Vlaanderen nog steeds op 8 % van de locaties zeer hoge grondwaterstanden. Bij normaal weer zijn er 11 % bijkomende locaties, en bij nat weer komen daar nog eens 34 % van de locaties bij. Hoe natter het wordt, hoe meer de zone met zeer hoge grondwaterstanden zich naar het westen uitbreidt. In het westen van West-Vlaanderen worden er in geen enkel scenario geen zeer hoge grondwaterstanden verwacht (zie Figuur 4). Volgende maand verwachten we geen zeer lage grondwaterstanden (niet afgebeeld op kaart).

Voorspelling grondwaterstand

Figuur 4: Meetplaatsen waar volgende maand zeer hoge (> P90) grondwaterstanden worden verwacht

Conclusie

De grondwaterstanden zijn tijdens de maand juni, in tegenstelling tot normale omstandigheden, globaal genomen gestegen. Tussen maart en eind mei waren de grondwaterstanden globaal genomen gedaald maar door de aanhoudende neerslag is de toestand op het einde van de maand juni echter opnieuw vergelijkbaar met begin-half maart van dit jaar. Op ca. 80 % van de locaties zijn de grondwaterstanden historisch hoog, waarvan de helft zeer hoog. Met ook meer dan 80 % zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar, kunnen we zonder twijfel stellen dat de toestand uitzonderlijk is. De zeer hoge grondwaterstanden zijn goed over heel Vlaanderen verspreid. Aan de kust, rond Brussel, in het zuidoosten van Vlaanderen en op het Kempens plateau zijn er meer normale en hoger dan normale en minder zeer hoge grondwaterstanden. De grondwaterstanden zijn vooral stijgend in de Kempen en in Limburg en dalend in het zuidwesten van Vlaanderen. Tussen deze twee gebieden zijn de grondwaterstanden zowel stijgend als dalend.

We verwachten volgende maand geen zeer lage grondwaterstanden. In het westen van West-Vlaanderen verwachten we in geen enkel scenario zeer hoge grondwaterstanden. Bij droog weer verwachten we nog steeds op een beperkt aantal locaties zeer hoge grondwaterstanden in noordoost Vlaanderen. Hoe natter het wordt, hoe meer de zone met zeer hoge grondwaterstanden zich naar het westen uitbreid. Bij nat weer verwachten we op maximaal de helft van de locaties zeer hoge grondwaterstanden.