Geologische 3D-modellen
Gebruik van de data
Een geologisch model is de facto een versimpelde voorstelling van de geologische realiteit. De basisgegevens voor de modellen (boringen, seismische data, beschrijvingen, interpretaties, sonderingen en kaarten) werden voor verschillende doeleinden verzameld, over tientallen jaren en zijn beschreven en geïnterpreteerd door verschillende experten. Nuttige data werden geselecteerd en geïnterpreteerd om op die manier een consistente basis voor elke eenheid te kunnen creëren, gebruik makend van geschikte geologische concepten.
De mate van nauwkeurigheid en betrouwbaarheid is verschillend voor elke laag van het model en zelfs voor elke rastercel van een gemodelleerde laag. Verscheidene zaken spelen een rol wanneer de nauwkeurigheid van een model moet ingeschat worden. De voornaamste zijn: de juistheid van een geologische interpretatie van een boring, de geografische nauwkeurigheid van de ligging van de informatiepunten, de afstand tot de dichtste boring met interpretatie van de hoogte van een bepaalde basis, nauwkeurigheid van de gebruikte seismische gegevens en interpretaties, de datadensiteit, de modelleertechniek en de gebruikte softwarepakketten, input data en kaarten, de helling van de topografie en de eenheden zelf en de expertise van het modelleerteam.
Bij de aanmaak van nieuwe geologische kaarten en modellen wordt er steeds naar gestreefd om een betere weergave van de realiteit te creëren. Het is echter niet zo dat op elke locatie een nieuwer model correcter zal zijn dan een voorgaand model. Zo is de Tertiair Geologische Kaart ook nog steeds een waardevol document dat in sommige gebieden afwijkende, maar niet noodzakelijk slechtere, informatie kan geven dan de recente 3D-modellen.
De medegedeelde gegevens moeten steeds worden bevestigd door verder onderzoek. De gebruiker dient in te staan voor dit verder onderzoek waarbij hij rekening moet houden met het specifieke aspect van zijn project, studie of interesse.