Hydrogeologische Codering van Vlaanderen: HCOV-versie 2
HCOV is een hydrogeologische codering die hiërarchisch is opgebouwd voor drie niveaus van detail, namelijk de hydrogeologische hoofd-, sub- en basiseenheden.
versie 2: Deckers J., De Koninck R., Rombaut B., 2019. Update Hydrogeologische Codering van Vlaanderen: HCOV-versie 2. Studie uitgevoerd in opdracht van: Vlaamse Milieumaatschappij 2019/RMA/R/1899, 21p. + bijlagen
Algemeen
HCOV staat voor Hydrogeologische Codering van de Ondergrond van Vlaanderen.
Deze codering werd in 2000 voor het eerst opgesteld door de VUB in opdracht van Aminal (de instantie die toen bevoegd was voor Grondwater, en die later overging naar de VMM).
In 2013 werd binnen de referentietaak VLAKO (Vlaams Kenniscentrum Ondergrond) door VMM de opdracht gegeven aan VITO om een hydrogelogisch model op te stellen (H3Dv2). Op basis van voortschrijdend inzicht en een uitgebreidere kennis van de ondergrond van Vlaanderen, werden in het H3D-model hydrogeologische eenheden voorgesteld die soms verschilden van de eenheden in de bestaande HCOV-versie 1 codering of die nog niet opgenomen waren in die codering. Hierdoor ontstond de nood aan een update van de bestaande HCOV-codering die volledig in overeenstemming is met het H3D-model.
Om het verschil met de vroegere codering duidelijk te maken, wordt er nu voor alle hydrogeologische eenheden het voorvoegsel “A” geplaatst.
Rapport en bijlagen
Bij dit rapport horen daarom vier belangrijke tabellen die weergegeven worden in bijlage (zie hierboven).
- Bijlage A: de bestaande HCOV-versie 1 coderingstabel weergegeven.
- Bijlage B: tabel met de vernieuwde HCOV-versie 2 codering weergegeven
- Bijlage C: tabel waarin per code een beknopt overzicht van de lithologische en hydrogeologische eigenschappen per hydrogeologische eenheid is opgenomen.
- de correlatie met de formele lithostratigrafie (zie ook Decker et al., in prep.)
- de hoofdsamenstelling (vb. zand)
- de belangrijkste nevenelementen (vb. ligniet)
- het type afzetting (vb. marien)
- eventuele gekende faciescontrasten (vb. meer zandig richting het zuidoosten)
D. Bijlage D: tabel met de vertaling van HCOV-v2 eenheden naar HCOV-v1 eenheden en omgekeerd. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de vertaling van HCOV-v2 naar v1 binnen en buiten de Roerdalslenk. Door het H3O-De Roedalslenk project is er namelijk soms een verschil tussen de samenstelling van modeleenheden binnen en buiten de Roerdalslenk.
De HCOVv2-codering en het H3Dv2-model zijn onderzoeksresultaten. Voor wat betreft aspecten m.b.t. regelgeving blijft de in VLAREM of andere wetgeving vermelde indeling gelden.
Lees ook de algemene disclaimer op deze pagina.
Referentie
De algemene referentie bij gebruik van het HCOVv2 is:
Deckers J., De Koninck R., Rombaut B., 2019. Update Hydrogeologische Codering van Vlaanderen: HCOV-versie 2. Studie uitgevoerd in opdracht van: Vlaamse Milieumaatschappij 2019/RMA/R/1899, 21p. + bijlagen