Richtlijnen actieve bemalingen
Verschillende gemeenten vragen via de bijzondere voorwaarden om informatie over de geplaatste debietmeters en hun tellerstanden door te geven via DOV. Het is het bemalingsbedrijf dat de gevraagde informatie moet doorgeven via eDOV, de exploitant blijft echter verantwoordelijk voor de opgepompt volumes en kan de doorgegeven informatie dan ook raadplegen in DOV.
Hieronder volgen richtlijnen over hoe dit praktisch in zijn werk gaat.
Voor het boorbedrijf dat de bemaling plaatst
Het boorbedrijf geeft de informatie door via het DOV-loket Meldpunt Boorbedrijven (e-DOV). Elk erkend boorbedrijf beschikt reeds over een login. Via het eDOV-loket geven zij namelijk de wettelijk verplichte voorafmeldingen en rapportage van hun boorwerkzaamheden door aan de overheid. In het eDOV-loket werd een module toegevoegd voor het doorgeven van actieve bemalingen.
Volgende stappen zijn nodig. Een stap-voor-stap handleiding is te vinden bij de handleidingen voor boorbedrijven op de DOV-wiki pagina’s:
- Het boorbedrijf doet de voorafmelding van de bemaling via eDOV. Dit gebeurt minstens 2 dagen voor de start van de boorwerkzaamheden. Het voorafmelden van een vergunde bemaling is reeds verplicht sinds 2017, en werd in november 2022 verplicht voor alle bemalingen.
- Op de dag van de plaatsing van de bemaling noteert het boorbedrijf de tellerstanden van de geplaatste debietmeters. Het gaat over de tellerstanden op het moment dat de debietmeter geplaatst werd door het bemalingsbedrijf.
- Het boorbedrijf maakt een nieuwe bemalingsfiche aan in het eDOV-loket. Op de fiche van de voorafmelding is daarvoor een link voorzien. Vervolgens kan het serienummer van de debietmeter(s), de plaatsingsdatum en tellerstanden worden toegevoegd. De gegevens worden uiterlijk de derde werkdag na plaatsing doorgegeven.
- Het boorbedrijf informeert de exploitant over de link (url) naar de bemalingsfiche.
- De bemaling verschijnt op de kaartlaag ‘actieve bemalingen’.
- Na beëindiging van de bemaling ontmantelt het boorbedrijf de installatie. Op dat moment noteert het opnieuw de tellerstand(en).
- Uiterlijk de derde werkdag na ontmanteling voegt het boorbedrijf de eindtellerstand(en) toe aan de bemalingsfiche.
- De bemaling verdwijnt dan van de kaartlaag ‘actieve bemalingen’.
- Het is ook mogelijk tussentijdse tellerstanden toe te voegen. Dit is niet verplicht, maar kan helpen om de onttrokken debieten goed op te volgen, met oog op de vergunningsvoorwaarden.
- Vergeet ook niet de boorfiche en lithologische beschrijving of het sondeerverslag te rapporteren binnen de 2 maand na uitvoeringsdatum. Meer info over hoe je dit correct kan aanleveren in de richtlijnen en korte check bemalingen.
Voor de exploitant
Dit is diegene die de vergunning of aktename verkreeg voor de bemaling. In de meeste gevallen is dit de bouwheer van het project, de aannemer of projectontwikkelaar.
De exploitant ontvangt van het bemalingsbedrijf een link (url) naar de bemalingsfiche. Daarop kan hij de tellerstanden nakijken.
Technische ondersteuning
Voor vragen over de toepassing kan men terecht bij het DOV-meldpunt. Dit meldpunt geeft technische ondersteuning aan boorbedrijven en andere gebruikers van DOV. Het is niet mogelijk via dit emailadres tellerstanden door te geven.
- Telefonisch: +32 (0)9 240 75 00
- E-mail: meldpunt@dov.vlaanderen.be
- Adres: Databank Ondergrond Vlaanderen, Technologiepark-Zwijnaarde 68, 9052 Gent