Delfstoffenmodel leem
Het leemmodel is het eerste delfstoffenmodel dat DOV aanbiedt.
Algemeen
Dit voxelmodel geeft de Quartaire (niveo)-eolische leemafzettingen weer in Vlaanderen in 3D. Deze leemafzettingen maken deel uit van de oost-west georiënteerde Europese leemgordel. Deze sedimenten zijn nog steeds belangrijk in de baksteen, en meer algemeen, de keramische industrie. Deze laat-Pleistocene leemafzettingen komen voor in het zuidelijk deel van Vlaanderen en bedekken oudere Quartaire en Neogene en Paleogene sedimenten.
Het model deelt het leempakket op in volume-eenheden van 25*25*0.5m. Het model wordt ontsloten via de Delfstoffenverkenner of de 3D SubsurfaceViewer op DOV.
Het model geeft inzicht in de dikte, de lithologie en het voorkomen van het leempakket in een bepaald gebied van Vlaanderen zodat ruimtelijke planners, beleidsmakers natuurlijke rijkdommen en ontginners deze data kunnen inzetten in diverse analyses.
Data
Voxelmodel
Het volumemodel wordt verspreid onder de vorm van XYZ-tabellen. De tabellen omvatten per volume-eenheid de centrale X (mL72), Y (mL72) en Z (mTAW) coördinaat, met de bijhorende modelcode voor de lithologie. Deze tabellen zijn opgesplitst in deelgebieden. Onderstaande kaart geeft weer welke deelgebieden er zijn.
De XYZ-tabellen kan je downloaden vanuit de metadata van het 'Diktemodel van Leem'.
Voorkomen Leem
De kaart geeft het laterale voorkomen weer van de (niveo-)eolische leemafzettingen in Vlaanderen tijdens de verschillende ijstijden (Quartair).
De data kan je downloaden vanuit de metadata van het 'Voorkomen van leem'.
Boorgegevens
Deze puntenkaart geeft enerzijds de boringen van DOV weer die gebruikt zijn om het diktemodel van het Quartair te verfijnen in het gebied van het Delfstoffenmodel Leem en anderzijds de boringen die gebruikt zijn om het lithologisch model binnen dit gebied te maken.
De boorgegevens kan je downloaden vanuit de metadata van 'Boringen leem'.
Referentie
- Het 'Delfstoffenmodel Leem' is het eerste voxelmodel dat opgemaakt is door VITO in opdracht van de Vlaamse overheid, Departement LNE, afdeling Natuurlijke Rijkdommen (van Haren et. al, 2015). De algemene referentie bij gebruik van het Delfstoffelmodel Leem is:
- van Haren, T., De Koninck, R. en Broothaers, M., 2015. Thematisch delfstoffenmodel voor (niveo)-eolische leemvoorkomens in Vlaanderen. Studie uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse overheid, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, Afdeling Land en Bodembescherming, Ondergrond, Natuurlijke Rijkdommen. ETE/1310192-01/2015-0002, 38p. (docx 9,8 MB - nieuw venster)
- Voor gebruik van delen uit het model, verwijzen we naar de referenties die opgenomen zijn in de bijhorende metadata van elk onderdeel van het model.