Thema geotechniek in 2017
Datastroom via data-engine
Sinds de vernieuwing van de applicaties in 2015 verloopt de datastroom van de Geotechniek databank naar de DOV databank via de data-engine. Deze data-engine pikt afgewerkte dossiers en de onderliggende boringen en sonderingen op om deze over te zetten naar DOV. Na de eerdere vernieuwing van boringen en sonderingen modules werden in 2017 de grondmonsters gemigreerd van de oude naar de nieuwe omgeving. Als eerste stap zijn de afgewerkte laboproeven vanuit DOVGEO overgezet naar de Geotechniek databank. Hiervoor werd de grondmonsters applicatie uitvoerig getest en werden verschillende datamigratie runs uitgevoerd op de test omgeving. De data werd waar nodig aangepast om te voldoen aan de nieuwe validatie regels waarna de datamigratie uitgevoerd werd op de productie omgeving en de vernieuwde applicatie in gebruik genomen werd. Tenslotte zijn de laboproeven via de data-engine overgezet naar DOV waar de resultaten en of referenties publiek beschikbaar zijn. Zo zijn er op dit moment ruim 49000 grondmonsters met laboproefresultaten en of referenties beschikbaar op DOV die gekoppeld zijn aan boringen van Afdeling Geotechniek. Na de in productiestelling van de grondmonsters module werden er op DOV omwille van technische redenen geen nieuwe laboproeven van partner Geotechniek ingevoerd in DOV. Hiervoor moet eerst de XML import applicatie aangepast worden, waarna de laboproeven geïmporteerd kunnen worden binnen boorstaat module op de Geotechniek omgeving en tenslotte door de data-engine overgezet kunnen worden naar DOV.
Aanlevering boringen in kader van VLAREL-regelgeving
Sinds 2017 worden de boringen van Geotechniek ook aangeleverd conform de VLAREL-regelgeving. Boringen worden binnen 2 maand na uitvoering gemeld met een deel van de data zoals boormethode, boormeester en, indien beschikbaar, een lithologische beschrijving. Na het afwerken van het dossier worden bijkomend het dossier en alle overige interpretaties overgezet. De boring op DOV wordt volledig aangepast, ook dit gebeurt volledig door de data-engine. Alle boringen uitgevoerd in opdracht van Afdeling Geotechniek hebben sinds 2017 een prefix. Afhankelijk van de uitvoerder van deze boringen is dit “1411-“ voor boringen uitgevoerd door GEOLAB of “1445-“ voor boringen uitgevoerd door Afdeling Geotechniek zelf. Zo zijn er in 2017 ruim 470 boringen aangeleverd door afdeling Geotechniek.
Dubbele boringen
Ook in 2017 is veel aandacht gegaan naar het oplossen van “dubbele boringen”. Dank zij de vele zoekmogelijkheden in de vernieuwde DOV Verkenner zijn in 2017 nog ruim 300 dubbele boringen geïdentificeerd en overgedragen van partner VPO naar partner Geotechniek. De aan deze boringen gekoppelde interpretaties werden ook nagekeken en waar nodig overgedragen van partner en aangepast of aangevuld op DOV.
Dijkenverkenner
In 2017 is verder gewerkt aan de ontwikkeling en het testen van de “Dijkenverkenner”. Eind 2017 is er een demo verzorgd op de 8e Trefdag Dijkinspectie en –onderhoud, waarbij de functionaliteiten toegelicht werden aan een specifieke doelgroep . Dit project is ontstaan op vraag van partners Geotechniek, VMM en het externe Waterbouwkundig Laboratorium. In de Dijkenverkenner worden verschillende databronnen gecombineerd: geotechnische proeven (boringen en sonderingen), geofysisch onderzoek (electromagnetische metingen en resistiviteitsmetingen), grondwaterpeilen, oppervlaktewater sensoren (oppervlaktewaterpeilen en pluviografen) en refentielagen (DHM, GRB en orthofotomozaiek lagen).
Ook werd de grafiekenfunctionaliteit sterk uitgebreid.
Het geheel zorgt voor een compilatie van beschikbare data waardoor dijkzones in detail bestudeerd kunnen worden.