Grondwaterstanden op normaal peil voor tijd van het jaar (Rapport: toestand 7-03-2022)

De nieuwe cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij tonen aan dat de grondwaterstand in het overgrote deel van de meetplaatsen van VMM normaal, hoog of zeer hoog is. In 77% van de meetplaatsen steeg het grondwater de afgelopen maand. In vergelijking met vorig jaar is de situatie een stuk beter. Begin maart 2021 hadden we in 60% van de meetplaatsen lage of zeer lage grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Nu is dat slechts in 23% van de meetplaatsen het geval. “Dit is positief nieuws en een aanmoediging om de Blue Deal verder uit te voeren op het terrein", reageert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Februari was over het algemeen vrij normaal op het vlak van neerslag. Het westen van Vlaanderen kreeg daarbij het minst neerslag, het centrum normale hoeveelheden en het oosten grotere neerslaghoeveelheden. De neerslagtotalen in het VMM-pluviometernetwerk variëren daarbij tussen 41,9 mm en 102,3 mm, met een gemiddelde van 69,35 mm wat vergelijkbaar is met de normale waarde.

De grondwaterstand staat voor de tijd van het jaar normaal, hoog tot zeer hoog in 77% van de meetplaatsen. In 23% van de meetplaatsen meten we een lage tot zeer lage grondwaterstand. Op 77% van de meetplaatsen stegen de ondiepe grondwaterstanden de afgelopen maand. Stijgende grondwatertafels zijn de normale trend  in de periode van oktober tot en met maart.

“Deze cijfers maken duidelijk dat we er beter voorstaan dan een jaar geleden”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Maar we mogen niet op onze lauweren rusten. Met de lente en het mooie weer voor de deur kan het beeld volgende maand al een stuk minder rooskleurig zijn. Daarom blijven we de Blue Deal dag na dag verder omzetten in de praktijk door te investeren in natte natuur en ontharding zodat regenwater in Vlaanderen maximaal de kans krijgt om in de bodem door te sijpelen.”

peilput