Op 89% van de meetplaatsen in Vlaanderen normale tot (zeer) hoge grondwaterstanden. Rapport toestand 8-12-2021

Op 89% van de meetplaatsen in Vlaanderen staat het grondwater normaal, hoog of zeer hoog voor de tijd van het jaar. Dat blijkt uit de maandelijkse cijfers die de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir vandaag bekend maken. 

November was een eerder droge maand, maar kende wel een nat einde. Mede daardoor vallen er in 89% van de meetpunten voor de tijd van het jaar normale, hoge of zeer hoge grondwaterstanden te noteren. De neerslagtotalen voor de voorbije 3 maanden (september t.e.m. november) variëren tussen 83,27 mm en 283,96 mm en blijven met een gemiddelde van 179,44 mm wel onder de normale waarde (normaal gemiddelde september t.e.m. november in Ukkel: 209,3 mm).

“Doordat er momenteel weinig verdamping is, kan een belangrijk deel van de regen in de ondergrond infiltreren”, verduidelijkt minister Demir. “De afgelopen maand stegen de ondiepe grondwaterstanden dan ook op 64% van de meetplaatsen. Het zijn  goede tijden voor ons grondwater, maar als minister reken ik niet op meevallers. Daarom rollen we op het terrein de Blue Deal verder uit waarmee we water structureel opnieuw alle ruimte geven om in de bodem te infiltreren en ons grondwater aan te vullen zodat we daar tijdens langdurige periodes zonder regenval van kunnen profiteren”, besluit Demir.

54% van de meetplaatsen vertoont een normale  grondwaterstand voor de tijd van het jaar en 35% een hoge tot zeer hoge. Op 11% van de meetpunten werd een lage grondwaterstand voor de tijd van het jaar opgemeten. In vergelijking met vorig jaar zijn er begin december veel minder lage grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Een jaar geleden werden op 83% van de meetplaatsen nog lage grondwaterstanden opgemeten. Dit jaar was dat slechts op 11% van de meetplaatsen het geval.

huidige status