Grondwaterstandindicator januari 2017
Info
datum rapport: 07-02-2017
referentiedatum: 31-01-2017
aantal meetplaatsen gebruikt: 157
Wil je meer informatie over hoe de grondwaterstandindicator, de kaarten en figuren op deze pagina zijn opgesteld? Neem dan zeker een kijkje op de pagina 'Opbouw grondwaterstandindicator'.
Relatieve vergelijking: wat is de toestand voor de tijd van het jaar?
In de loop van de maand januari is de grondwaterstand relatief gezien vooral gestegen, maar nog steeds laag (53 %) tot normaal (43 %) voor de tijd van het jaar.
Figuur 1: Relatieve toestand van de grondwaterstand: % van de meetplaatsen met een zeer lage, lage, normale, hoge of zeer hoge grondwaterstand
Absolute vergelijking: staat het grondwater historisch hoog of laag?
De situatie is eind januari historisch gezien normaal (59 %) en hoog (39 %). Er is een sterke afname van het aantal locaties met lage grondwaterstanden en een sterke toename van hoger dan normale grondwaterstanden. Deze evolutie is normaal en is mogelijk het begin van een algemene stijging van de grondwaterstanden die in het voorjaar wordt verwacht.
Figuur 2: Absolute toestand van de grondwaterstand: % van de meetplaatsen met een historisch zeer lage, lage, normale, hoge of zeer hoge grondwaterstand
Is het grondwater gestegen of gedaald ?
De grondwaterstanden zijn zo goed als over heel Vlaanderen gestegen (89 %) en, behalve in centraal Limburg, aan de Maaskant en in het noordwesten van de provincie Antwerpen waar ook hoge grondwaterstanden voorkomen, laag en normaal voor de tijd van het jaar.
Figuur 3: Grondwaterstandsveranderingen en relatieve situering van de grondwaterstand op de referentiedatum van dit rapport
Worden er volgende maand zeer hoge of zeer lage grondwaterstanden verwacht?
Er worden vrij weinig (maximaal 11 %), en vooral bij nat weer, zeer hoge peilen verwacht (zowel historisch als voor de tijd van het jaar). Deze situeren zich in centraal Limburg, aan de Maaskant en in het noordwesten van Antwerpen. Er worden geen zeer lage grondwaterstanden verwacht (niet op figuur afgebeeld).
Figuur 4: Meetplaatsen waar volgende maand zeer hoge (> P90) grondwaterstanden worden verwacht
Conclusie
Tijdens de maand januari zijn de grondwaterstanden over heel Vlaanderen vooral gestegen. Eind januari is de toestand historisch normaal en hoog. De stijging van het grondwater wordt in deze periode van het jaar verwacht en hoewel de toestand grotendeels lager dan normaal is, is een belangrijk aandeel ook normaal voor de tijd van het jaar. In centraal Limburg, aan de Maaskant en in het noordwesten van de provincie Antwerpen zijn de grondwaterstanden lokaal ook hoger dan normaal voor de tijd van het jaar.
Volgende maand worden er weinig zeer hoge grondwaterstanden verwacht en dit vooral bij nat weer. Deze bevinden zich in centraal Limburg, aan de Maaskant en in het noordwesten van de provincie Antwerpen.