HCOV-kartering
HCOV is een zuiver hydrogeologische codering die hiërarchisch is opgebouwd voor drie niveaus van detail, namelijk de hydrogeologische hoofd-, sub- en basiseenheden.
HCOV versie 1
Meyus Y., Batelaan O., De Smedt F., 2000,.Hydrogeologische Codering van de Ondergrond van Vlaanderen (HCOV). Studie uitgevoerd in opdracht van AMINAL (Departement Leefmilieu en Infrastructuur), 58 p.
Methodiek
HCOV is een hydrogeologische codering die hiërarchisch is opgebouwd voor drie niveaus van detail, namelijk de hydrogeologische hoofd-, sub- en basiseenheden. Naargelang de noodzaak en de vereisten kan de HCOV meer in detail gebruikt worden. Het hiërarchische karakter komt de herkenbaarheid sterk ten goede, zodat men al aan het eerste cijfer herkent tot welke hoofdeenheid een bepaalde laag behoort.
Een gedetailleerde beschrijving betreffende de HCOV-codering kan gevonden worden in Concept Vlaams Grondwatermodel (VGM), Deelrapport I, Technisch concept van het VGM, Hydrogeologische Codering van de Ondergrond van Vlaanderen, (HCOV), dat onderaan deze pagina kan worden gedownload.
Hydrogeologische Codering van de Ondergrond van Vlaanderen
Een overzicht van de hydrogeologisch codering van de ondergrond van Vlaanderen kan onderaan deze pagina worden gedownload. Dit geeft een overzicht van de hoof-, sub- en basiseenheden.
Hydrogeologische kartering (H3Dv1)
Het eindproduct van de hydrogeologische kartering bestaat uit het voorkomen van de HCOV-eenheden en de verticale afbakening van de basis en de dikte van de voornaamste HCOV-eenheden in rasterformaat met een resolutie van 100m. Voor iedere HCOV-hoofdeenheid is de basis van de desbetreffende laag gekarteerd. De dikte van een laag is te berekenen als het verschil tussen de basis van de betreffende laag en de basis(sen) van de direct bovenliggende la(a)g(en).
De kartering is uitgevoerd in deelgebieden door Ecolas, Haskoning en Haecon (2002-2003). De deelgebieden werden achteraf samengevoegd door de Vakgroep Hydrologie en Waterbouwkunde van de VUB (2005). De eerste herkartering is uitgevoerd door de Belgisch Geologische Dienst (2006).
De rasters van de basissen van de HCOV-hoofdeenheden zijn vrij beschikbaar via de metadatacatalogus.
Ook de meeste subeenheden en een deel van de basiseenheden werden gekarteerd, weliswaar vaak niet Vlaanderendekkend. Voor studies waarvoor gemotiveerd kan worden dat het gebruik van deze sub- en basiseenheden noodzakelijk is, kunnen deze gegevens beschikbaar worden gesteld door VMM, afdeling Operationeel Waterbeheer, dienst Grondwater. Vul hiervoor het formulier in dat onderaan deze pagina beschikbaar is en stuur dit door naar dov@vlaanderen.be.
In 2019 werd het Geologisch 3D-model (G3Dv3) en een nieuw Hydrogeologisch 3D-model (H3Dv2) gepubliceerd binnen de Vlako-referentietaak.
Gebruik van de data
De HCOV-gegevens zijn opgesteld op basis van een verzameling van door de overheid en door diverse instellingen en firma's beschikbaar gestelde gegevens over de Vlaamse Ondergrond.In een verzameling van gegevens waarvan de oudste dateren van in de 19e eeuw en welke door de meest uiteenlopende auteurs, diensten, instellingen en firma's werden genoteerd, uitgevoerd, geïnterpreteerd en verwerkt is een onvolledigheid of fout of tegenspraak steeds mogelijk.
Aan de verstrekte gegevens mag evenmin een absolute nauwkeurigheid worden toegekend omwille van interpolaties en extrapolaties welke bij het interpreteren en opstellen ervan werden gemaakt.
Ook was het niet steeds mogelijk voor de minder recente gegevens de coördinaten en hoogtepeilen nauwkeurig te bepalen.
De medegedeelde gegevens moeten steeds worden bevestigd door verder onderzoek. De gebruiker dient in te staan voor dit verder onderzoek waarbij hij rekening moet houden met het specifieke aspect van zijn project, studie of interesse.
Dit verder onderzoek kan bestaan uit het uitvoeren van bijkomende proeven en metingen, eigen waarnemingen, verder opzoekingswerk, raadplegen van historische gegevens, raadplegen van experten, e.a.
Er dient rekening gehouden te worden met het feit dat niet alle HCOV-eenheden gekarteerd zijn, verder zijn de gekarteerde HCOV-eenheden niet steeds gebiedsdekkend gekarteerd. Als een bepaald grid voor een bepaalde HCOV-eenheid op een bepaalde positie geen waarde vertoont, betekent dat dus niet noodzakelijk dat die eenheid daar niet voorkomt.
Verder kan het lokaal voorkomen dat de hiërarchie van HCOV niet gerespecteerd werd (bv. subeenheid is uitgebreider gekarteerd dan de samenstellende basiseenheden en vice versa).
Lees ook de algemene disclaimer op deze pagina.
De HCOVv2-codering en het H3Dv2-model zijn onderzoeksresultaten. Voor wat betreft aspecten m.b.t. regelgeving blijft de in VLAREM of andere wetgeving vermelde indeling gelden.
Bron
- Hydrogeologische detailstudie van de ondergrond in Vlaanderen - Eindrapport (2005)
- Hydrogeologische detailstudie van de ondergrond in Vlaanderen - Bijlage (2005)
- Aanpassen van de Hydrogeologische kartering van de ondergrond in Vlaanderen (2007)
- Concept Vlaams Grondwater Model (VGM): deelrapport 1 Hydrogeologische Codering van de Ondergrond van Vlaanderen (HCOV) (2000)
- Opbouw van een Vlaams Grondwatervoedingsmodel (2004).