Innovatieve projecten
DOV is een rijk platform aan data en tools, en stimuleert innovatieve projecten die hiermee aan de slag gaan. DOV ondersteunt projecten die zoeken naar efficiënter gebruik van het brede scala aan DOV-data en -tools, in de verschillende kennisdomeinen waarin de ondergrond een belangrijke rol speelt. Deze projecten worden gestuurd of ondersteund door één of meerdere partners uit het DOV-netwerk. Met dit overzicht willen we werkwijzen, methodes en mogelijke opportuniteiten delen. We richten ons tot data-specialisten, maar ook tot inhoudelijke experten. Geïnteresseerden kunnen elkaar vinden. DOV wenst hiermee te inspireren en een eventuele verdere samenwerking of kennisdeling te stimuleren.
Heb je een interessant project dat in dit lijstje past, contacteer ons of een van de DOV-partners.
Codering van vrije lithologische boorbeschrijvingen met GeoBERTje
VITO: Katrijn Dirix, Hossein Ghorbanfekr, Pieter Jan Kerstens, Lorenz Hambsch
VPO-DOV: Katrien De Nil
VITO heeft een groot aantal Nederlandstalige lithologische boorbeschrijvingen van DOV gebruikt om een large language model te trainen om deze beschrijvingen automatisch te coderen naar hoofd- en nevenlithologie. Het resulterende domeinspecifieke taalmodel heet GeoBERTje en is gebaseerd op BERTje. De prestaties van GeoBERTje werden vergeleken met een script-gebaseerde methode en ChatGPT 4.0. Dit model opent nieuwe mogelijkheden om grote datasets in te zetten in (3D-)modellen en analyses. VITO stelt de code open ter beschikking, zodat alle stappen kunnen doorlopen worden door iedereen: van extractie dataset uit DOV (PyDOV) t.e.m. de codering van de beschrijvingen. Het model kan in de toekomst nog verder ontwikkeld worden. Ook kan het, naast zijn huidige toepassing als coderingstool, gefinetuned worden voor andere specifieke taken.
Grondwatersimulator
IMDC: Jasper Claus, Kevin Van Robbroeck
VMM: Johan Lermytte
Met de grondwatersimulator kan je de effecten van zelf gedefinieerde ingrepen in de freatische aquifer berekenen. Ook de cumulatieve effecten van je eigen ingreep met de reeds bestaande freatische vergunde grondwaterwinningen worden berekend met de grondwatersimulator.
De grondwatersimulator bestaat uit een front-end toepassing waarin de gebruiker een scenario kan opbouwen. De informatie uit de front-end wordt naar de back-end toepassing doorgegeven. De back-end toepassing bouwt op basis van de gebruikersinput en gebiedsdekkende datasets (zoals Vlaams Hydrografische Atlas, het H3D model, ligging SBZ gebieden, …) via python scripting MODFLOW6 modellen. Er wordt sterk gesteund op de flopy package van de USGS om de modellen op te bouwen.
Wat de grondwatersimulator uniek maakt is dat deze geen enkele kennis over grondwatermodellering vereist. In de inputschermen is geen enkele verwijzing naar MODFLOW of modelleringsterminologie terug te vinden. De toepassing zorgt ervoor dat de gebruikersinput steeds consistent is en rekening houdt met de lokale hydrogeologische omstandigheden.
De grondwatersimulator kan overal in Vlaanderen toegepast worden maar beperkt zich op dit ogenblik tot de freatische aquifer.
Alle input en output worden steeds in het ruwe data-formaat als onder de vorm van afgewerkte figuren ter beschikking gesteld. Ook het eigenlijke MODFLOW model wordt in de output zip-file mee opgenomen. De grondwatersimulator richt zich dus zowel op de grondwaterleek als op de expert die dieper wil graven in het model.
De grondwatersimulator kwam tot stand onder initiatief van VMM en werd gerealiseerd door IMDC.
Ga aan de slag met de grondwatersimulator.