Ondiep geologisch 3D lagen- en voxelmodel van regio Antwerpen (OA v1, 2021)
v1, 2021 - v1.1, 2023. Deze pagina werd geüpdated met informatie van versie v1.1 (2023) van het model.
Dit ondiepe model geeft de variatie in de samenstelling van de ondergrond weer tot -50 mTAW voor de stedelijke regio van Antwerpen en een deel van de Antwerpse haven. Het model kan als referentie dienen voor geologisch, geotechnische en hydrogeologische toepassingen of onderzoek en kan gebruikt worden voor prospectieve doeleinden.
Verticale profielen doorheen het modelgebied
Algemeen
Dit model is het resultaat van een pilootproject om na te gaan in hoeverre en in welk detail de ondiepe ondergrond onder stedelijk weefsel in kaart gebracht kan worden, maar anderzijds ook om inzicht te bieden in de type gronden die vrij zullen komen bij graafwerken in het Antwerpse’. Dit model is een eerste testcase voor toekomstige modelleringen van stedelijke ondergrond.
De belangrijkste doelstellingen hierbij zijn dat een nieuw en consistent 3D geologisch laagvlakkenmodel wordt opgebouwd met een zo groot mogelijk lithostratigrafisch detailniveau. Het model reikt vanaf het maaiveld tot een dieptevlak van -50mTAW.
Het voxelmodel toont de verwachte ruimtelijke verdeling en diktevariatie van de Boomse klei, de Neogene zanden, het Pleistoceen en Holoceen en tenslotte een indicatie van het Antropogeen onder de stad Antwerpen, een deel van haar haven en de nabijgelegen polders van het Waasland. Het model bestaat uit meer dan 21 miljoen voxels, volume-eenheden, waaraan lithofracties (aandelen veen, klei, silt, fijn zand, middelmatig zand, grof zand en grind) zijn toegekend . Samen beschrijven deze parameters een voorspelling van de regionale variatie in lithologische samenstelling van de ondergrond ter plaatse. Aan deze voxels is ook het te verwachten glauconietgehalte, kalkgehalte, schelpeninhoud, en informatie van steenbanken en basisgrind in de desbetreffende modeleenheid gedocumenteerd.
Het model deelt het pakket op in volume-eenheden van 25*25*0.5m.
Het model verkennen
Het model is sinds september 2022 te verkennen via een specifieke themaverkenner op maat van het model.
Het model is ook te bekijken met de 3D SubsurfaceViewer op DOV. Daarnaast zijn alle data downloadbaar bovenaan deze pagina.
Data
Voxelmodel
Het volumemodel wordt verspreid onder de vorm van XYZ-tabellen. De tabellen omvatten per volume-eenheid de centrale X (mL72), Y (mL72) en Z (mTAW) coördinaat, met de bijhorende modelcodes voor de lithostratigrafie, de lithologische beschrijving, het glauconietgehalte en informatie over schelpeninhoud, kalkgehalte, steenbanken en basisgrind. Daarnaast bevatten de voxelpunten de volumepercentages voor de lithofracties (veen, klei, silt, fijn zand, middel zand, grof zand, grind en zand totaal). Tenslotte wordt ook de minimale afstand tot inputdata voor deze verschillende lithofracties weergegeven.
Voorkomensgrenzen
De gemodelleerde voorkomensgrenzen van de Antropogene laag, de Quartaire, Neogene en Paleogene eenheden zijn beschikbaar.
Basis-Dikte-Top
Van alle eenheden, inclusief Antropogeen, Quartaire, Neogene en Paleogene eenheden is de basis (mTAW), dikte (m) en top (mTAW) beschikbaar in rasterformaat (25*25m).
Boringen, sonderingen, interpretaties en steunpunten
Voor de Quartaire en Neogene eenheden zijn de boringen en sonderingen waarop gesteund werd voor de modellering, beschikbaar. Teven zijn voor de boringen de geologische interpretaties en kwaliteitscontroles beschikbaar. Ook voor de gebruikte sonderingen zijn de interpretaties beschikbaar. Waar steunpunten de interpretaties mee begeleid hebben, zijn deze beschikbaar.
Densiteitskaarten boringen en sonderingen
Voor de Quartaire en Neogene eenheden zijn de densiteitskaarten van de boringen en sonderingen waarop gesteund werd voor de modellering per eenheid, beschikbaar. Deze geven een indicatie voor de data-dichtheid van een bepaald interval uit het model.
Profielen
Aan de hand van 3 vaste profielen kan je de geologie van het gebied snel doorgronden. Ze zijn beschikbaar als lijnenkaart in de themaverkenner, of ze zijn downloadbaar bovenaan deze pagina. Bovenstaande figuur toont de ligging van de profielenlijnen.
Veen- en kleikaarten
4 kaarten geven in 4 klassen de top en dikte weer van de klei- en veenpakketten in het modelgebied: Holocene klei, Holoceen veen, combinatie van Holoceen klei en veen, klei van de Formatie van Boom.
Disclaimer
Het voxelmodel dient met enige voorzichtigheid benaderd te worden en het is belangrijk om te benadrukken dat de resultaten als semikwantitatieve waarden dienen geïnterpreteerd te worden. Er zijn verschillende redenen waarom deze voorzichtigheid geadviseerd wordt, namelijk de datakwaliteit aan de basis van dit model, de datadensiteit versus afzettingsheterogeniteit en het geologisch kader. Een model kan nooit onderzoek op het terrein vervangen. Meer hierover lees je in het bijhorend rapport.
Referentie
Van Haren T., Deckers J., De Koninck R., Dirix K., Maes R., Hambsch L. en Van Baelen K., 2023. Ondiep geologisch 3D lagen- en voxelmodel van regio Antwerpen versie 1.1. Studie uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse overheid, departement Omgeving, Vlaams Planbureau voor Omgeving,