VLAREM Rubriek 55.1
Bepalen van de klasse voor een verticale boring.
Rubriek 55.1 van de VLAREM-wetgeving is mogelijk van toepassing op uw verticale boring. Zit u met een vraag of u voor een verticale boring vooraf een melding moet doen of een vergunning moet aanvragen? Hieronder leest u welke zaken relevant zijn in het bepalen van uw verplichtingen of maak meteen gebruik van het DOV-loket Rubriek 55.1
Niet-ingedeelde boringen
Daarnaast zijn er een aantal uitzonderingen (*) die worden aanzien als niet-ingedeelde boringen:
- boringen voor de aanleg van peilputten in het kader van bodem- en grondwateranalyses (bv. boringen in toepassing van VLAREBO);
- boringen voor de aanleg van peilputten ter naleving van de milieuvoorwaarden voor de exploitatie van inrichtingen (bv. peilputten voor klasse 1 grondwaterwinningen, rond mestopslag,…);
- boringen ter naleving van wettelijke verplichtingen (bv. kathodische bescherming van gasleidingen);
- geotechnische boringen voor het onderzoek naar de stabiliteit van de grond;
- boringen in het kader van thermische energieopslag in boorgaten (ook gekend als BEO, BTES, verticale bodemlussen) waarvan de diepte beperkt blijft tot maximaal het dieptecriterium zoals weergegeven op de gewijzigde kaart in Bijlage 2quinquies bij titel II van Vlarem en gelegen buiten een beschermingszone type III.
Voor dergelijke boringen moet u geen omgevingsvergunning aanvragen en ook geen melding doen. Wel moeten deze geplaatst en geëxploiteerd worden volgens de voorwaarden beschreven in afdeling 6.9.1 en de bijlage 5.53.1 van titel II van het VLAREM.
Algemene wetgeving
Voor de overige boringen is de diepte bepalend voor het al dan niet vergunningsplichtig zijn. Indien deze groter is dan het dieptecriterium ter plaatse, moet er een vergunning worden aangevraagd voor de rubriek 55.1.2°, is deze kleiner of gelijk aan het dieptecriterium moet er een melding gebeuren voor de rubriek 55.1.1°. Onderaan deze pagina vindt u ook nog een stroomdiagram dat u doorheen de verplichtingen leidt.
Voor het bepalen van het dieptecriterium ter plaatse, maakt u gebruik van het DOV-loket Rubriek 55.1.
Hoe werd het dieptecriterium opgemaakt?
Het dieptecriterium werd opgemaakt op basis van het voorkomen van scheidende en kwetsbare lagen maar ook op basis van de stijghoogteverschillen die er bestaan tussen verschillende watervoerende lagen. De kaart met de dieptecriteria (geldig vanaf 4 oktober 2014) is te raadplegen via de online themaviewer rubriek 55.1.
Melding of vergunningsaanvraag
Indien je een melding- of vergunningsplicht hebt, kan je deze via het omgevingsloket aanvragen: https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/.