Nieuwe resultaten grondwaterstanden (rapport maart 2021)

De grondwaterstanden en het peil van het oppervlaktewater zijn op meer dan de helft van de meetlocaties in Vlaanderen laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) dinsdag.

Op 54 procent van de meetlocaties van VMM werden op 6 maart lage (26 procent) tot zeer lage (28 procent) grondwaterstanden geregistreerd. Ook voor oppervlaktewater zijn op 55 procent van de locaties debieten gemeten die laag (34 procent) tot zeer laag (21 procent) zijn voor de tijd van het jaar.

"Voor een niet onbelangrijk deel van de grondwaterpeilen en debieten in de onbevaarbare waterlopen blijven de peilen en debieten een stuk lager dan wat we op het einde van een gemiddelde winter verwachten", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij.

De grondwaterreserves in Vlaanderen raakten in januari nog aangevuld door de overvloedige regenval. Maar volgens VMM was de periode met overwegend hoge tot zeer hoge grondwaterstanden dus maar van korte duur. De maand februari was in het westen van Vlaanderen veel droger dan gemiddeld. In het noordoosten was februari wel iets natter dan normaal.

 

Nieuwe resultaten grondwaterstanden (rapport maart 2021)