Thema geologie in 2019
1. Toelichtingsboekjes geologische karteringen 1/50.000 in de DOV-verkenner
Sinds maart 2019 ontsluit DOV de projectgegevens van de Quartairgeologische profieltypekartering en van de Tertiair geologische kartering (1/50.000) als 2 kaartlagen in de DOV-Verkenner. Je kan eenvoudig klikken op de kaart ter hoogte van je interessegebied, en vervolgens de publicaties die erbij horen vanuit de informatie aan de kaart bekijken. De toelichtingenboekjes zijn nog steeds een veel geraadpleegde informatiebron, en ze zijn nu samen met de andere kaartlagen makkelijk beschikbaar.
Open de verkenner met deze 2 nieuwe kaartlagen aan.
![Toelichtingsboekjes geologische karteringen](/sites/default/files/inline-images/2019_geologie1.png)
2. Publicatie van kaarten rond gravimetrie
Reeds in 2004 werd in opdracht van de Vlaamse Overheid een studie gedaan naar de Bouguer graviteitsanomalie van Vlaanderen, met een focus op het Brabant Massief. Deze studie werd uitgevoerd om een beter inzicht te krijgen in de geologie van de (diepe) ondergrond en voor het opsporen van zones met potentieel voor metallische mineralisaties gerelateerd aan het Brabant Massief. De relevante kaarten resulterend van dit onderzoek zijn nu ook gepubliceerd in de DOV verkenner. Meer uitleg over de gravimetrische kaarten kan gevonden worden op de infopagina.
3. Publicatie van de gevectoriseerde Quartairprofieltypekaart 1:50.000
De Quartairprofieltypekaarten 1:50.000 konden reeds geraadpleegd worden in de DOV verkenner door een combinatie van de samengestelde kaart, die alle kaartbladen samenvoegt in één kaartbeeld, en de kaartlaag met de projectgegevens waarin de individuele kaarten met legende en toelichtingenboekjes beschikbaar zijn. Om de gebruiksvriendelijkheid sterk te verhogen is er nu een gevectoriseerde Quartairprofieltypekaart 1:50.000 gepubliceerd in de DOV verkenner, die als overlay dient gebruikt te worden op de samengestelde Quartairprofieltypekaart 1:50.000. Wanneer de gevectoriseerde kaart actief is kan de kaart bevraagd worden, waarbij meteen de correcte legende bij het bevraagde punt aangeboden wordt. Aan de gevectoriseerde kaart wordt momenteel nog verder gewerkt. Op kaartbladen waar deze functionaliteit nog niet actief is wordt de gevectoriseerde kaart in rood weergegeven.
4. Een nieuw geologisch én hydrogeologisch ondergrondmodel voor Vlaanderen is beschikbaar
Het Vlaamse geologisch én hydrogeologisch ondergrondmodel voor Vlaanderen zijn opgemaakt door VITO, in opdracht van het Vlaams Planbureau voor Omgeving van het Departement Omgeving én de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) samen. Voor het eerst hebben we een gelijklopend geologisch en hydrogeologisch ondergrondmodel, een onderzoeksresultaat gebaseerd op dezelfde uitgebreide wetenschappelijke gegevensbasis. Het is een verdere detaillering van het eerste Geologisch 3D-model uit 2013 en het Hydrogeologische model uit 2007. Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV) biedt dit nieuwe model aan naast de oude.
![Uitsnede uit het G3Dv3, regio Hasselt](/sites/default/files/inline-images/2019_geologie2.png.jpg)
In 2019 werd het G3Dv3- en H3Dv2-model afgewerkt. Die modellen karakteriseren de ondergrond in 117 geologische en 133 hydrogeologische lagen, gestapeld volgens ouderdom. Beide modellen vormen daarbij de meest gedetailleerde en up-to-date modellen van de Vlaamse ondergrond en trachten daarbij een zo volledig mogelijk overzicht te geven van de geologie en hydrogeologie op gelijk welke locatie in Vlaanderen. Dit maakt ze tot een handige samenvatting van de geologische kennis die doorheen de afgelopen eeuwen over Vlaanderen werd verzameld. Een gebiedsdekkend onderzoeksresultaat waar Vlaanderen fier kan op zijn.
Het spreekt voor zich dat een goed inzicht in de opbouw van de ondergrond een grote rol speelt bij het duurzaam benutten van onze ondergrond en het grondwater voor toepassingen zoals diepe geothermie, ondergronds ruimtegebruik, duurzaam gebruik van delfstoffen, droogteproblematiek etc.. Dit model werd trouwens gecompileerd op basis van meer gedetailleerde deelmodellen, die inzicht verschaffen in specifieke eigenschappen van de verschillende watervoerende lagen, sediment- of gesteentepaketten.
De gekoppelde onderzoeksresultaten van het Departement Omgeving en de Vlaamse Milieumaatschappij zijn beschikbaar via het webportaal van Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV):
In de Virtuele Boring van de DOV-Verkenner zijn de modelresultaten reeds verwerkt en kan je de verschillende modelresultaten met elkaar vergelijken. In de mobiele virtuele boring app worden deze nieuwe modellen binnenkort ook aangeboden. Met deze handige tool kan iedereen de ondergrond verkennen, inclusief de nieuw vergaarde inzichten, en inzicht krijgen in de opeenstapeling van de lagen tot wel 10km diepte en meer dan 400 miljoen jaar oud.
In de vernieuwde lithostratigrafische tabel van het Neogeen en Paleogeen kan je de modeleenheden voor het Neogeen en Paleogeen van het nieuwe geologische 3D-model terugvinden.
De informatie is bruikbaar voor toepassingen zoals aardwarmte of geothermie, maar ook bij boringen voor grondwaterputten, bodemsaneringen, infrastructuurwerken en duurzaam gebruik van delfstoffen.